Logo Bovend'Eerdt praktijk voor orthodontie

controle

Wat gebeurt er bij controle afspraken?
Nu je beugel geplaatst is, kom je regelmatig bij ons voor een controle afspraak. De meeste beugels worden eens in de zes tot tien weken gecontroleerd. Deze controles vinden plaats in de middag. Tijdens deze controle kijkt de orthodontist of je behandeling goed verloopt. Hij bepaalt dan welke aanpassingen aan je beugel nodig zijn. Deze aanpassingen worden gedaan door de orthodontist of één van de orthodontie-assistentes. Na een aanpassing van je beugel kunnen je tanden de eerste dagen een beetje gevoelig zijn omdat ze moeten wennen aan de nieuwe kracht die de beugel uitoefent.

Als uiteindelijk je tanden, kiezen en kaken in de goede stand staan, zal de orthodontist aangeven dat je beugel verwijderd kan worden. Hiervoor worden dan aparte afspraken gemaakt.

 

Wijzigen of afzeggen van controle afspraken?
Als je afspraak wilt wijzigen of afzeggen, kun je inloggen op de digitale balie of contact met ons opnemen.

 

Pijnklachten of kapotte beugel?
Als je beugel pijn doet, of er is iets stuk aan je beugel, kijk dan hier voor meer informatie wat je moet doen, of neem contact met ons op (073-641 8445).
Neem altijd contact met ons op om een afspraak te maken als er iets aan je beugel stuk is, ook als je die dag een controle afspraak bij ons hebt. Alleen dan kunnen we zorgen dat hiervoor tijd is ingepland om de reparatie bij je controle uit te kunnen voeren.

 

Medewerking aan succes van de beugelbehandeling
Jouw medewerking voor het slagen van de behandeling is heel erg belangrijk. Het resultaat van de beugelbehandeling is altijd afhankelijk van de reactie van jouw gebit op de behandeling, en eventuele groei van je kaken, maar je kunt zelf ook een positieve invloed hebben op succes van je beugelbehandeling.

  • Opvolgen van instructies en aanwijzingen: bij de plaatsing van je beugel maar ook bij je controle afspraak krijg je (nieuwe) instructies hoe je met je beugel moet omgaan. Dit geldt ook voor dragen van elastieken bij een vaste bracketbeugel. Bij het plaatsen van je beugel, krijg je ook aanwijzingen over wat je wel of niet mag eten en drinken en hoe je moet poetsen.
  • Nakomen van je controle-afspraken: elke verzuimde afspraak kan tot verlenging van de behandeling leiden.
  • Goed en vaak poetsen: met een beugel is het moeilijker om je tanden schoon te houden. Als je niet goed je tanden schoon houdt, blijft er een witte laag tandplak op je tanden en kiezen achter. Deze tandplak veroorzaakt witte of bruine vlekjes, gaatjes of andere beschadigingen aan je glazuur of tandvleesontstekingen. Als je goed poetst, zal je hier geen last van hebben.

Bij een controle afspraak wordt ook gekeken of je medewerking voldoende is voor je behandeling en of je goed poetst. Als het nodig is, krijg je hier extra uitleg of instructies over.

 

Aanpassing van het behandelplan
Het kan zijn dat tijdens de behandeling blijkt dat er te weinig resultaat optreedt óf door te weinig medewerking óf door het ongunstig reageren van het gebit op de beugel. De orthodontist zal dit bij je controle afspraak aangeven, en verder met jou (en je ouders) bespreken om uit te leggen wat er aan de hand is en hoe dat opgelost kan worden. Het kan zijn dat hier een aparte afspraak voor wordt gemaakt om dit te bespreken.

 

Interessante links