Logo Bovend'Eerdt praktijk voor orthodontie

beugelsoorten

Welke beugel is het beste?
Om je tanden, kiezen en kaken recht te zetten, gebruiken we diverse beugels. Jouw beugelbehandeling is speciaal afgestemd op jouw gebitsafwijking.

De orthodontist heeft je advies gegeven over de beugel die het beste bij jou past. Bij zijn advies heeft de orthodontist gekeken naar:

  • het doel van de behandeling, (het gewenste resultaat)
  • je individuele wensen, (wat wil je wel of niet)
  • de conditie van je gebit (hoe is de afwijking aan je tanden en kiezen)
  • jouw niveau van mondhygiëne (hoe goed poets je)

Soms zijn er meerdere beugelbehandelingen mogelijk. Samen met de orthodontist zijn dan de verschillende mogelijkheden besproken, en heb je samen de beste optie gekozen. Ook kan het nodig zijn om tijdens je behandeling verschillende beugels, tegelijk of na elkaar, te gebruiken.

 

Soorten beugels: uitleg & instructies
Hieronder vind je een korte uitleg over de meest gebruikte beugels in onze praktijk. Voor en tijdens de plaatsing van je beugel krijg je persoonlijke uitleg over de beugel, poetsinstructies en praktische tips over hoe je met je beugel moet omgaan.

 

Uitneembare beugel: Deze beugel kan je zelf in en uit doen. 

Activator

De activator wordt in onze praktijk ook vaak blokbeugel genoemd. Activatoren zijn er in vele uitvoeringen. De activator die wij meestal gebruiken heet: Twin Block. .

Wat & hoe:
De activator is een kunststof beugel die op de onder- en bovenkaak steunt. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat je tijdens het slikken en praten de kaakspieren zo gebruikt dat de onderkaak in de goede stand groeit en dat je boven- en onderkaak goed op elkaar gaan passen.

Waarom & wanneer?
Deze beugel werkt het beste als je een terugliggende onderkaak hebt (de overbeet is dan te groot) en je nog in de groei bent. Je moet de activator in principe 24uur per dag dragen, behalve bij eten en sporten.

Plaat

De plaat wordt ook vaak plaatbeugel genoemd.

Wat & hoe:
Deze beugel bestaat uit een kunststof plaat die tegen het gehemelte aansluit. Met kleine metaaldraden wordt het plaatje vastgeklemd aan je tanden. De veerkrachtige draden aan de beugel zorgen ervoor dat tanden en kiezen kunnen verplaatsen.

Waarom & wanneer?
De plaatbeugel is een uitneembare beugel die zorgt voor kleine veranderingen aan de stand van de tanden en kiezen. Vaak wordt een plaatbeugel gebruikt voor korte behandelingen als de patiënt nog heel jong is of als je met je ondertanden zo diep dichtbijt dat je het tandvlees achter je boventanden raakt. Als je bovenkaak niet breed genoeg is kan ook een plaatbeugel worden gebruikt. Je draagt de plaat meestal de gehele dag en nacht.

De buitenbeugel

De buitenbeugel wordt ook wel headgear genoemd.

Wat & hoe:
Meestal bestaat de buitenbeugel uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen in je bovenkaak vast zitten. De buitenboog wordt vastgemaakt aan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel).

Waarom & wanneer?
De buitenbeugel heeft 2 functies. Deze beugel zorgt voor correctie van de stand van de kaken doordat de groei in de bovenkaak geremd wordt. Ook kan de buitenbeugel de achterste kiezen in de bovenkaak verplaatsen of juist op hun plek houden. Hierdoor kan ruimte in de bovenkaak worden gemaakt. De orthodontist geeft aan hoeveel uur per dag je de buitenbeugel moet dragen. Deze beugel wordt in onze praktijk niet zo vaak gebruikt. Voor buitenbeugels bestaan ook alternatieve beugels die in de mond zitten en dus minder zichtbaar zijn.

Combinatie?
Soms wordt de buitenbeugel gecombineerd met een andere beugel, zoals activator of plaat of met een vaste beugel.

Invisalign

Invisalign is een uitneembare beugel dat werkt met aligners.

Wat & hoe:
Invisalign is een systeem dat werkt op basis van geavanceerde transparante aligners. Deze aligners worden op basis van digitale scan en behandelplan volledig op maat gemaakt. De doorzichtige op maat gemaakte bitjes (aligners) draag je opeenvolgend, waarbij je na een aantal weken een volgende passende aligner draagt. .

Waarom & wanneer?
Invisalign aligners kunnen helpen bij het corrigeren van kleine tot complexe tandafwijkingen. Dit kan een alternatief zijn voor een vaste beugel met brackets om tanden en kiezen netjes naast elkaar te zetten.

 

Vastzittende beugel: Deze beugel zit vast aan je tanden en kiezen. 

Vaste beugel

De vaste beugel wordt ook wel blokjesbeugel, slotjesbeugel of bracketbeugel genoemd.

Wat & hoe:
De beugel bestaat uit brackets, ook wel blokjes of slotjes genoemd, die op je tanden en kiezen worden vast gezet. In de brackets wordt een draad van metaal geplaatst waarlangs de tanden en kiezen worden rechtgezet. Om de kiezen zitten meestal metalen ringetjes (banden). De brackets van een vaste beugel zijn er in twee materiaalsoorten: metalen brackets (grijze blokjes) en keramische brackets (witte blokjes). De draden zijn altijd van metaal.

Waarom & wanneer?
Deze beugel is het meest geschikt om je tanden en kiezen netjes naast elkaar te zetten. Met een vaste beugel kun je tanden in verschillende richtingen verplaatsen. De beugel zit vast in je mond en draag je dag en nacht.

Combinatie?
Om tanden effectiever te verplaatsen en goed op en in elkaar te laten passen wordt de vaste (bracket) beugel vaak uitgebreid met extra krachten. Daarom moet je vaak, om het boven- en ondergebit, goed passend op elkaar te krijgen elastiekjes of een veerconstructie (bite-jumper of forsus-veren) dragen. Ook is het mogelijk dat je naast je vaste beugel, een buitenbeugel krijgt.

RME (Spin)

RME (Rapid Maxillary Expansion) wordt in onze praktijk ook vaak spin genoemd.

Wat & hoe:
Deze beugel wordt in de bovenkaak geplaatst. Hierbij worden ringetjes gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten. Bij deze beugel zit middenin een schroef die 's ochtends en 's avonds moet worden aangedraaid met een apart sleuteltje.

Waarom & wanneer?
Deze beugel zorgt ervoor dat de (te smalle) bovenkaak breder wordt gemaakt. Door het aandraaien van de schroef worden de linker- en rechterkant van de beugel uit elkaar geduwd, waardoor de bovenkaak breder wordt. Na verbreding is het belangrijk dat deze beugel nog een aantal maanden blijft zitten, om ervoor te zorgen dat de verbreding stabiel wordt. Deze beugel is geschikt voor jeugdige patiënten in de groei. Deze beugel zit vast en wordt dag en nacht gedragen.

Combinatie?
Na behandeling met RME kunnen met een vaste beugel de tanden en kiezen recht en goed passend op elkaar gezet worden.

Herbst beugel

Herbst beugel wordt ook wel scharnierbeugel genoemd.

Wat & hoe:

De 'Herbst' beugel bestaat uit ringen die om bepaalde kiezen in de boven- en onderkaak zitten met daaraan vast metalen scharnieren die ervoor zorgen dat de onderkaak naar voren wordt geduwd.

Waarom & wanneer?
De Herbst beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ervoor gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Deze beugel zit vast in de mond en wordt dag en nacht gedragen, en is erg effectief. Voor een goed resultaat moet de beugel ongeveer 9 maanden in de mond blijven.

Combinatie?
Vaak wordt de Herbst beugel opgevolgd door of gecombineerd met een vaste beugel.

Na de plaatsing van je beugel kom je regelmatig op controle in onze praktijk. Afhankelijk van het soort beugel kom je elke 6 tot 10 weken op controle afspraak. We verwachten van je dat je goed de instructies van je beugel opvolgt, ook de poetsinstructies die je hebt gekregen. Mochten er problemen zijn met je beugel, kijk dan bij onze EHBO tips of neem contact met ons op.

 

Interessante links