Logo Bovend'Eerdt praktijk voor orthodontie

start behandeling

Klaar voor de start van je beugelbehandeling
Na je eerste consult en vervolgstappen, is je persoonlijk behandelplan definitief. Na jouw goedkeuring van je behandelplan kan je actieve behandeling worden gestart. Bij de start van de actieve behandeling begint het rechtzetten van je tanden, kiezen en kaken met behulp van beugels.

Er worden afspraken gemaakt voor het plaatsen van je beugel. Het aantal en duur van afspraken is afhankelijk van de soort beugel die je krijgt. De balie-assistente zal dit bij het maken van je afspraken uitleggen. Bij informatie over beugel soorten leggen we uit welke beugels het meest in onze praktijk worden gebruikt en wat ze met een gebit kunnen doen.

 

Uitleg en instructies
Na het plaatsen van de beugel krijg je van de assistente uitleg over je beugel en hoe je met je beugel om moet gaan. Het is heel belangrijk dat je alle instructies goed opvolgt zodat we samen het resultaat bereiken dat we graag willen bereiken. De assistente zal ook duidelijke poetsinstructies geven, zodat je ook met beugel kunt zorgen dat je een schoon en gezond gebit houdt.

Na het plaatsen van je beugel zal je regelmatig op controle afspraak komen. Afhankelijk van het soort beugel kom je meestal elke 6 tot 10 weken op controle afspraak.

 

Hoe lang duurt een beugelbehandeling?
De duur van de totale behandeling is afhankelijk van de ernst van de te corrigeren afwijking, de conditie van het gebit en de ontwikkeling van het gebit en niet te vergeten jouw medewerking als patiënt. Bij de uitleg van je behandelplan geeft de orthodontist een schatting van jouw actieve behandelduur. Gemiddeld is voor een normale behandeling een actieve behandelingsperiode nodig van ongeveer 2 jaar. Uiteraard proberen we de behandeling zo spoedig mogelijk af te ronden, maar het kost tijd om een zo stabiel mogelijk eindresultaat te verkrijgen.

De behandeling kan korter of langer duren dan de geschatte behandelduur. De voortgang en het succes van de behandeling is vooral afhankelijk van de volgende factoren:

  • Gecompliceerdheid van de behandeling
  • Snelheid van groei van je kaken
  • Individuele reactie van het gebit op de beugel (natuur bepaalt voor een belangrijk deel het tempo van de tandverplaatsing)
  • Jouw medewerking en motivatie: dit betekent dat je zorgvuldig onze aanwijzingen en instructies opvolgt

 

Interessante links