Logo Bovend'Eerdt praktijk voor orthodontie

kinderen en jongeren

Waarom een beugel?
Een beugel helpt je om een mooier gebit te krijgen, of zorgt ervoor dat je beter kun bijten, kauwen en praten.  Je tandarts is meestal de eerste die ziet dat een beugelbehandeling zinvol zou kunnen zijn, en zal jou dan naar een orthodontist verwijzen voor advies over de mogelijkheden. Ook zonder verwijzing van je tandarts kun je bij ons een afspraak maken voor een consult. Veel kinderen hebben tegenwoordig een beugel, van de Nederlandse kinderen wordt tegenwoordig 45% orthodontisch behandeld.

 

Wanneer een beugel?
Dat is afhankelijk van wat er aan de hand is, de orthodontist geeft jou hierover advies in het eerste consult. In de meeste gevallen wordt een beugelbehandeling pas gestart als je melktanden en kiezen gewisseld zijn, maar dat hoeft niet altijd.
Wanneer je tussen de elf en veertien jaar bent, is meestal de beste periode om een beugelbehandeling te starten. Op deze leeftijd kan je kaakgroei nog worden beïnvloed en kan er gebruik worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen. Het effect van de behandeling bij jongeren is groot omdat de kaken nog volop in de groei zijn waardoor de behandeling snel resultaat geeft.

 

Betrokkenheid van kind en ouder(s)
We vinden het belangrijk dat jij maar ook je ouders betrokken zijn bij de behandeling. De orthodontist zal aan jullie beiden goed uitleggen hoe de behandeling verloopt en welke medewerking van jou verwacht wordt. Het is namelijk heel belangrijk dat je de beugel zelf ook wil dragen en bereid bent om je gebit en je beugel goed schoon te houden. Een beugelbehandeling kan alleen succesvol zijn met jouw medewerking.

Tijdens het eerste consult is het belangrijk dat één van je ouders of verzorgers met je meekomt. Ouders zijn bij ons altijd welkom. Ze mogen, als je dat prettig vindt, in de behandelruimte aanwezig zijn wanneer jij wordt behandeld. Dit gebeurt vooral bij de eerste afspraken, wanneer je veel uitleg en informatie krijgt, dan is het prettig dat één van je ouders deze informatie ook weet. Nadat je je beugel hebt gekregen kom je regelmatig voor controle afspraken en hoeven je ouders vaak niet meer elke afspraak mee te komen.

 

Interessante links