Logo Bovend'Eerdt praktijk voor orthodontie

volwassenen

Is een beugelbehandeling nog mogelijk?
Ja, ook als volwassene is een beugelbehandeling heel goed mogelijk, en komt steeds meer voor. Op dit moment is meer dan een kwart van de mensen die zich bij een orthodontist meldt, ouder dan 18 jaar.  Voorwaarde van behandeling is dat de conditie van het gebit en het tandvlees goed is.

Behandelingen van volwassenen kunnen vaak complexer zijn omdat het niet mogelijk is om de stand van de kaken op volwassen leeftijd nog met beugels te veranderen. Hoewel een behandeling bij volwassenen vaak complexer is, kunnen wij ook dan een optimaal resultaat bereiken.
Voor volwassenen zijn er in principe 2 soorten behandelingen mogelijk:

  1. Behandeling met een vaste beugel
    Met een vaste beugel kan de stand van tanden en kiezen gecorrigeerd worden, omdat tanden gedurende het hele leven kunnen worden verplaatst. In veel gevallen kunnen wij volwassen patiënten op deze manier behandelen.
  2. Gecombineerde behandeling van orthodontie en bijvoorbeeld kaakchirurgie
    Soms moet niet alleen de stand van tanden en kiezen worden gecorrigeerd, maar ook de stand van kaken. In dat geval is een gecombineerde behandeling van orthodontie en kaakchirurgie nodig. Deze behandeling wordt bij een ernstige afwijking met medische indicatie soms volledig vergoed uit de basisverzekering (uitgezonderd eigen risico). Hiervoor moet dan vooraf een machtiging aangevraagd worden bij de zorgverzekeraar. Gecombineerde behandelingen kunnen ook gedaan worden in samenwerking met een implantoloog, endodontoloog of parodontoloog.

Nauwe samenwerking met andere tandheelkundige zorgverleners  
Indien nodig werkt de orthodontist bij een behandeling nauw samen met andere disciplines in de tandheelkunde zoals een kaakchirurg of een implantoloog. Natuurlijk wordt ook je eigen tandarts betrokken in de behandeling als dat gewenst is. De orthodontist zal bij gecombineerde behandelingen overleggen met andere betrokken tandheelkundige zorgverleners om je behandeling optimaal af te stemmen.

Zichtbaarheid  van een beugel: Keramische brackets of Invisalign
Het uiterlijk van je beugel kan als volwassene belangrijk zijn. Er zijn behandelingen waarbij tandkleurige slotjes (keramische brackets) gebruikt worden, zodat een beugel minder opvalt. Ook bieden wij de behandelmethode van Invisalign aan. De behandeling hierbij bestaat uit een serie van op maat gemaakte doorzichtige aligners die je over je tanden plaatst. Keramische brackets of Invisalign is niet voor iedereen geschikt, bij een eerste consult kan de orthodontist je hierover advies geven over de mogelijkheden hiervan voor jou.

Wanneer je meer wilt weten over welke van bovenstaande mogelijkheden voor jou van toepassing zijn, nodigen wij je van harte uit voor een eerste consult waarin de orthodontist je hierover kan voorlichten.

Interessante links